Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013


Ανοιχτή επιστολή στη βουλευτή Ασπασία Μανδρέκα 
Κυρία Μανδρέκα,

Οι πολιτικοί γράφουν ιστορία, ανάλογα με τις θέσεις που παίρνουν και τις προτάσεις που κάνουν για μείζονα θέματα.

Ένα μείζον θέμα για τη Δωρίδα είναι και ο τρόπος εφαρμογής του Καλλικράτη στην περιοχή της.

Δυστυχώς, για να εξυπηρετηθούν διάφορα μικροσυμφέροντα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, η τότε βουλευτής του Νομού έδωσε το πράσινο φως νύχτα στη Βουλή να προχωρήσει ένα αντιαυτοδιοικητικό και αντιαναπτυξιακό πραξικόπημα σε βάρος της Δωρίδας.
Συνεργός της ήταν ένα ακόμα στέλεχος του κυβερνώντος τότε κόμματος, υπεύθυνο για την τοπική αυτοδιοίκηση, που στην συνέχεια αυτομόλησε από την παράταξη που τον ανέθρεψε, πηγαίνοντας σε άλλο κόμμα που δημιουργήθηκε, έχοντας το ανάλογο τέλος που έχουν συνήθως και οι σαλτιμπάγκοι της πολιτικής.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα ημέρα.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλλει βαθειά το νυστέρι και να ξεριζώσει όλα τα εκτρώματα του Καλλικράτη. Ένα από αυτά είναι και της Δωρίδας.

Δημιουργήθηκε ένας Δήμος για να τιμωρεί τους πολίτες του, να εξουθενώνει και να απαξιώνει όσους έχουν το μεράκι να ασχοληθούν προσφέροντας στα αυτοδιοικητικά.

Ένας Δήμος που για να πας από τη μία άκρη στην άλλη χρειάζεσαι δύο και τρεις ώρες, χωρίς συγκοινωνίες, και τους χειμερινούς μήνες πολλές φορές άκρως επικίνδυνος για την ακεραιότητα των δημοτών στις μετακινήσεις τους.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εκείνη την περίοδο που εκκολάπτετο ο Καλλικράτης (με πρώτη την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Φωκίδας καθώς και οι αυτοδιοικητικοί των Δήμων της Βόρειας Δωρίδας) είχαν προτείνει να δημιουργηθούν τέσσερις Δήμοι στη Φωκίδα, δύο στη Δωρίδα και δύο στην Παρνασσίδα, ώστε να είναι λειτουργικοί, αποτελεσματικοί, εξυπηρετικοί, δημιουργικοί.

Να μην ταλαιπωρούν τους πολίτες τους με χρονοβόρες και πολλές φορές αναποτελεσματικές μετακινήσεις.

Να μην κλέβουν το δημιουργικό χρόνο των αυτοδιοικητικών στελεχών με άσκοπες και περιττές μετακινήσεις, σε βάρος του ουσιαστικού έργου που πρέπει να προσφέρουν.

Κυρία Μανδρέκα,

Δε χρειάζεται κανείς να είναι σοφός, να είναι εμπειρογνώμων, να είναι τεχνοκράτης, να είναι χρόνια πολιτικός για να διαπιστώσει όλα τα παραπάνω, και άπειρα άλλα που θα χρειάζονταν σελίδες και σελίδες για να καταγραφούν.

Μια βόλτα στα χωριά της Δωρίδας, μια κουβέντα με τους πολίτες της, μια συζήτηση με όσους ασχολήθηκαν αυτή την περίοδο με τα αυτοδιοικητικά και τα συμπεράσματα βγαίνουν αμέσως. Άλλωστε τα γνωρίζεις άριστα από την παλαιότερη θέση που κατείχες, της Προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Ιτέας.

Κυρία Μανδρέκα,

Στη ζωή έρχεται πάντα η ώρα που λέμε τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι. Και τότε κρινόμαστε ανάλογα, όχι μόνο από την ιστορία, αλλά και άμεσα από την κοινωνία των πολιτών.

Μας επιδοκιμάζει και μας επιβραβεύει, ή μας βάζει στο χρονοντούλαπο.

Αυτό έγινε και με τη συνάδελφο σου που είχε την θέση αυτή στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Δεν είναι ότι έχασε τις εκλογές.

Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις δυτικές δημοκρατίες. Χάνεις – κερδίζεις και πάλι απ΄ την αρχή.

Είναι που περνά ( όταν το τολμά ) και δεν της λένε καλημέρα, από όλα εκείνα τα χωριά που πλήγωσε τους πολίτες τους με τις ενέργειές της.

Κυρία Μανδρέκα,

Ως νέα πολιτικός, δες τα αυτοδιοικητικά πράγματα της Δωρίδας χωρίς ιδιοτέλεια, παρωπίδες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Πρότεινε και πάλεψε για ρεαλιστικές και λειτουργικές αυτοδιοικητικές λύσεις στη περιοχή μας και να είσαι βεβαία ότι όχι μόνο θα δικαιωθείς, αλλά θα περνάς με ψηλά το κεφάλι στην περήφανη Δωρίδα, θα τους κοιτάς όλους στα μάτια, θα σε σέβονται και θα σε χαιρετούν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ.   Η επιστολή-αρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ , φύλλο 110, και πολλοί φίλοι Δωριείς είχαν μάθει αλλά δεν τη διάβασαν και ζήτησαν να την αναρτήσουμε στο DORIDA NEWS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου