ΕΥΠΑΛΙΟ

ΕΥΠΑΛΙΟ, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ 



Το Ευπάλιο είναι η μικρή κωμόπολη με 800 μόνιμους κατοίκους , χτισμένη αμφιθεατρικά στη βόρεια πλαγιά του λόφου Παλαιόκαστρο, στην κοιλάδα που διατρέχει ο μικρός ποταμός Μαντήλω.
Στην κορυφή του λόφου Παλαιόκαστρο συναντούμε σήμερα τα ερείπια της ακρόπολης του αρχαίου Ευπαλίου. Η πόλη αυτή των Οζόλων Λοκρών γράφει ιστορία, τουλάχιστον από τον 11 ο π.χ. αιώνα. Ο Θουκιδίδης κάνει σημαντική αναφορά στην αρχαία πόλη του Ευπαλίου. Πληροφορίες για την περιοχή αντλούμε και από τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Παυσανία και το Στράβωνα.Στην αρχαιότητα αναγράφεται συχνά ως Ευπόλιον, από τα συνθετικά εύ=καλός και πόλιον=μικρή πόλη, πολίχνη. Η εκδοχή Ευπάλιον που επικρατεί σήμερα , προέρχεται από τα συνθετικά ευ= καλός και πάλη, δηλαδή έβγαζε καλούς παλαιστές. Οι αρχαίοι κάτοικοι μιλούσαν την δωρική διάλεκτο των Λοκρών, παραδοσιακή και συντηρητική της αρχαιοελληνικής γλώσσας.
Ο σύγχρονος οικισμός του Ευπαλίου αναπτύχθηκε τα μετεπαναστατικά χρόνια. Τότε ονομαζόταν Σουλές. Το 1815 ο περιηγητής Πουκεβίλ αναφέρει ότι 15 οικογένειες ζούσαν στο Σουλέ. Το 1846 και έπειτα το 1865 δόθηκαν στους αγωνιστές της επανάστασης " εθνικές γαίες" για αποκατάσταση και εκτίμηση της προσφοράς τους στον αγώνα. Πολλοί ντόπιοι αγωνιστές κατάγονταν από τους μικρούς οικισμούς της Καρυάς, που στέκουν εγκαταλελειμμένοι σήμερα στα ορεινά του Αγίου Αρσενίου. Τους δόθηκαν κλήροι που ήταν πεδινά χωράφια στην κοιλάδα του Σουλέ. Αυτοί σταδιακά εγκατέλειψαν τα φτωχά και δύσβατα εδάφη της Καρυάς και εγκαταστάθηκαν κοντά στους κλήρους τους στο Σουλέ, συμβάλλοντας στην εξέλιξη και προκοπή του σημερινού Ευπαλίου.
Το σύγχρονο Ευπάλιο έχει ρυμοτομικό σχέδικο από το 1910. Στο Ευπάλιο λειτουργεί από το 1933 Γυμνάσιο, μεταγενέστερα και Λύκειο. Παραδοσιακό πετρόχτιστο είναι το δημοτικό σχολείο στην πλατεία Αθανασίου Διάκου.
Στο Ευπάλιο υπάρχει το Δημαρχείο -πρώην Δήμος Ευπαλίου- ένα νεόδμητο κτήριο . Εντός της πόλης συναντούμε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, ΕΛΤΑ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αστυνομικό Τμήμα, Δασαρχείο, Συμβολαιογραφείο, Υποθηκοφυλακείο, Αγροτικό Ιατρείο, Κτηνιατρείο. Υπάρχουν επίσης εμπορικά καταστήματα για την κάλυψη της τοπικής αγοράς.
Το 1996 στην είσοδο της πόλης εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου σε ένα παραδοσιακό κτίριο. Πρόκειται για πλούσια και επιμελημένη λαογραφική συλλογή από τοπικά αντικείμενα της λαϊκής τέχνης και πολιτισμού, που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.
Το κέντρο του Ευπαλίου διασχίζει το μικρό ποτάμι Μαντήλω, μέσα σε κοίτη που περιστοιχίζουν πλατάνια. Ο τόπος έχει πολλά νερά και πλατάνια. Η Μαντήλω και οι τόποι της διαδρομής της σχετίζονται με την πλούσια ιστορία της περιοχής, ιδιαίτερα κατά τα χρόνια τα Βυζαντινά. Κατά τον αιώνα των Κομνηνών αυτοκρατόρων του Βυζαντίου , ολόκληρη η περιοχή της κοιλάδας της Μαντήλως ,του Ευπαλίου, μετατρέπεται στο Ιερό Βυζαντινό ποτάμι της Μαντήλως όπως μαρτυράνε τα υπάρχοντα κείμενα, τα ερείπια και τα τοπωνύμια.
Το Ευπάλιο έχει τρεις πλατείες, την Κεντρική Πλατεία Καρυάς , την Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου και την Πλατεία Αθανασίου Διάκου.
Ο πολιούχος ναός του Αγίου Γεωργίου δεσπόζει πάνω από το κέντρο του Ευπαλίου και χτίστηκε το 1912. Χαρακτηριστικό το Ρολόι του χωριού που βρίσκεται στο καμπαναριό της Εκκλησίας.
Τα αρχοντικά σπίτια του Ευπαλίου είναι καλοφτιαγμένα και χαρακτηριστικά της Ρουμελιώτικης αρχιτεκτονικής τάσης.

-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ



                                                     -  ΑΙ  ΓΙΑΝΝΗΣ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου